Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci
V celé dvaadvacetileté historii McDonald’s Cupu postoupili hráči Základní školy Sluneční ze Šumperka úplně poprvé na republikové finále. A víte co? Dokázali v něm rovnou zvítězit a na překrásném Andrově stadiónu v Olomouci tak pozvedli nad hlavu pohár pro vítěze.

Čtvrté červnové dopoledne roku 2019 přineslo slunečné počasí, které hrálo dokonale do karet zahájení republikového finále McDonald’s Cupu. Na Andrově stadiónu v Olomouci přivítali 16 nejlepších škol z republiky kromě Ronalda McDonalda také české fotbalové osobnosti. Jednou z nich byl bronzový medailista z EURA 2004 David Rozehnal, který měl úvodní výkop turnaje.

Olomoucký kraj přijeli reprezentovat hráči ZŠ Sluneční Šumperk, kteří se republikového finále účastnili vůbec poprvé v historii. Během prvního dne, kdy se odehrála skupinová utkání dokázali šumperští hráči ovládnout skupinu C a postoupit tak do čtvrtfinále, které bylo v plánu druhého hracího dne. Připsali si devět bodů za tři výhry a skóre 26:3, přičemž úctyhodnou porci čtrnácti gólů nasázel nejlepší střelec šumperských – Daniel Smékal.

Druhý hrací den – ve středu 5.6. čekala na týmy, které se umístili na prvních a druhých místech ve svých skupinách, výzva v podobě vyřazovací části začínající čtvrtfinálovými zápasy. A představte si, že když se ředitel ZŠ Sluneční v Šumperku dozvěděl o úspěchu svých svěřenců, vybavil na středeční ráno dva autobusy plné žáků ze školy přímo na stadion. O bouřlivou atmosféru, která hnala šumperské kupředu, tak bylo postaráno.

A mladí fotbalisté ze Šumperka se s podporou v zádech skutečně činili. Postupně se přes čtvrtfinále a semifinále probojovali do zápasu o ty nejcennější medaile. V něm je od 14 hodin čekal souboj proti pražské ZŠ Marjánka, za kterou hrálo hned několik malých zástupců AC Sparta Praha.

Finálové utkání vysílané v přímém přenosu České televize dostálo očekávání. Po dvou rychlých gólech střelce Daniela Smékala vedli šumperští, nicméně ještě před poločasem soupeř srovnal krok. Sám tahoun ZŠ Sluneční ale dokázal na konci dramatického druhého poločasu dovršit hattrick a rozhodl tak o triumfu svého týmu! Zbýval už jen závěrečný hvizd a oslavy mohly naplno vypuknout. 

„Je to výborný ročník, asi nejlepší, co jsem měl. Kluci to potvrzují i v soutěži. Vyhráli žákovskou ligu a za celý rok prohráli jediný zápas,“ hodnotil výkony svých svěřenců šťastný trenér Petr Strnad. Na adresu nejlepšího střelce turnaje, který nastřílel v šesti utkání 22 branek dodal: „Dan je rozdílový hráč, který si umí poradit v gólových situacích, to je samozřejmě v těchto zápasech důležité.“

Kromě poháru, medailí a skvělých zážitků si malí fotbalisté ze Šumperka odnesli také možnost účasti na zápase italského celku AC Milán proti Laziu Řím na slavném stadionu San Siro.

Kluci ze ZŠ Sluneční Šumperk spolu se svými spolužáky v ochozech tak napsali krásný fotbalový příběh plný týmové spolupráce, podpory a především radosti z fotbalu. A my už se těšíme na to, jaké příběhy přinese nadcházející ročník!