Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Další ročník McDonald’s Cupu je tu. Ten letošní je navíc výjimečný, právě tento rok uplynulo 25 let od jeho startu, od prvního utkání, prvních zážitků na celý život. Oslavíme společně čtvrt století tohoto projektu, čtvrt století, kdy fotbalová hřiště po celé zemi ožívají dětským smíchem a kdy si hrdí reprezentanti i reprezentantky škol užívají radost z pohybu.

Nadšení z fotbalu, kamarádství a zdravého pohybu patří všem dětem, velkým i malým, holkám i klukům, stejně tak jako McDonald’s Cup. Právě na něm mohou zažít jedinečnou atmosféru fotbalového turnaje a stát se tak aspoň na chvilku hvězdami, které sledují v televizi, na sociálních sítích nebo za které hrají ve virtuálním světě. Díky podpoře fandících spolužáků, rodin a učitelů mohou prožít neopakovatelné momenty spojené s aktivním sportem.

Nejpopulárnější týmový sport – fotbal – je tu pro každého. Věříme totiž, že možnost prožít jedinečný zážitek fotbalového turnaje by mělo mít každé dítě bez ohledu na věk, pohlaví nebo místo, kam chodí do školy. Radost ze sportu chceme přinést všem dětem. I proto navazujeme na loňský ročník a opět otevíráme kategorii M pro malotřídní školy. Právě tato novinka předešlého roku vzbudila velkou vlnu pozitivních ohlasů a nadšení, což nám udělalo obrovskou radost. Zda pokračovat v turnaji se všemi třemi kategoriemi pro nás nebylo otázkou, jiná varianta již neexistuje. Věříme také, že navážeme na dlouhodobý trend, kterým je neustálý růst, co se přihlášených škol, týmů a dětí týče.

„Obdivuju tu nádhernou tradici a smekám klobouk před všemi lidmi, kteří McDonald’s Cup stvořili a dodnes mu pomáhají,“ říká legendární útočník Vladimír Šmicer, vítěz Ligy mistrů z roku 2005. Ostatně, kdo jiný by měl být ambasadorem jubilejního ročníku? Za reprezentaci nastoupil Šmicer do osmdesáti zápasů, získal stříbro na mistrovství Evropy 1996 a kromě toho je velkým příznivcem McDonald’s Cupu. Nastupuje v týmu osobností v rámci exhibičního utkání na finálovém turnaji Svátku fotbalu. Tentokrát se koná 3. až 4. června 2024 v Hradci Králové.

Jako už tradičně představujeme se startem nového ročníku i jeho patrony. Prvním z nich je záložnice a hvězda Sevilly Klára Cahynová„Co se mi vybaví, když se řekne McDonald’s Cup? Že se nedělají rozdíly v tom, jestli je někdo holka, nebo kluk. U dětí je to úplně jedno, nejdůležitější je přece vášeň pro sport,“ uvádí čtyřnásobná mistryně Česka. Doplňovat ji bude bývalý nejlepší hráč i nejlepší střelec McDonald’s Cupu a nová posila německého Wolfsburgu, Václav Černý. Jeho slova mohou být inspirací nejen pro budoucí hvězdy turnaje, ale i pro všechny z nás. „Během kariéry jsem ušel dost dlouhou cestu. Překonal nepříjemná zranění, několikrát hledal světlo na konci tunelu, ale já chci jít prostě dál, nevzdávám se. Stejně jako kdysi, když jsem toužil po tom, abych vyhrál McDonald’s Cup.“

Stejně jako v minulosti je i tento rok naším hlavním cílem zprostředkovat dětem pozitivní zážitky a příklady zdravého životního stylu, které jsou neoddělitelně spjaté s právidelným pohybem, kamarády, fair play, motivaci dostat ze sebe to nejlepší a neustále posouvat své hranice. Dětské úsměvy a rozzářené oči jsou naším hnacím motorem a zároveň tou největší odměnou nás všech, kteří se na McDonald’s Cupu podílíme. Je nám ctí být dětem partnerem a oporou při plnění jejich snů, letos již po dvacáté páté.

 


Materiály ke stažení včetně plakátů najdete zde.

Kompletní termínová listina zde.